NS opent in 1966 aan de Gooilijn de nieuwe voorstadshalte Bussum Zuid. In 1970 is ook het bijbehorende stationsgebouw van het type sextant gereed. NS laat in de periode 1968-1979 zestien soortgelijke standaard stationsgebouwen bouwen. De meeste exemplaren zijn inmiddels alweer gesloopt.

Voor de verbinding tussen beide perrons is een eenvoudige loopbrug neergezet. Op het nabijgelegen station Hilversum NOS (later Noord en Media Park) en dat van Putten komt die periode eenzelfde loopbrug. In januari 2015 krijgt de halte Bussum Zuid een nieuwe traverse. Het bouwwerk is grotendeels in hout en glas uitgevoerd. De nieuwe loopbrug kent naast trappen ook liften. Onder de trappen is een wachtruimte geïntegreerd. Ruim een half jaar na de plaatsing is de nieuwe traverse in gebruik genomen en wordt de oude loopbrug, net als enkele jaren eerder in Hilversum, verwijderd.

De Sextant van Bussum Zuid is van alle gebouwen van het standaardtype het meest in de originele staat bewaard en maakt daarom deel uit van de Collectie Bijzondere stationsgebouwen in Nederland. Het stationsgebouw is hiermee erkend als waardevol onderdeel van de Nederlandse stationsarchitectuur.

Op de foto boven dit artikel de opgeknapte sextant in Bussum Zuid, 7 juni 2015.

Station Bussum Zuid Bsmz
Opening: 22 mei 1966
Spoorlijn(en): Amsterdam – Zutphen km 23,8
Links: Sporenplan
NS Stationsinfo