Eind jaren ’60, begin jaren ’70 neemt NS een groot aantal voorstadshaltes in gebruik. In Eindhoven wordt in september 1971 ter hoogte van een aantal grote complexen van Philips aan de lijn naar Boxtel de halte Beukenlaan in gebruik genomen. De halte krijgt net als 15 andere haltes uit diezelfde periode een standaard haltegebouw van het type sextant.

Eind jaren ’90 is de lijn naar Boxtel – Eindhoven uitgebreid van twee naar vier sporen. Terwijl het emplacement en het aantal perrons wordt uitgebreid en er een nieuwe reizigerstunnel komt, blijft het haltegebouw behouden. Na het verdwijnen van de stationsfunctie biedt de sextant onderdak aan een snackbar.

Begin 2014 wordt bekend dat de halte wordt vernoemd naar het voormalige bedrijventerrein van Philips dat die periode wordt ontwikkeld tot stadswijk: Strijp-S. De daaropvolgende maanden is de uitstraling van de stationsomgeving aangepakt. In en om het station is onder andere de verlichting en het meubilair gemoderniseerd en zijn de tunnelwanden voorzien van een grafisch werk op basis van een fictieve treinkaart met met lijnen en knooppunten en verwijzingen naar Strijp-S. De officiele naamswijziging gaat op 13 december 2015 in.

Op de foto boven dit artikel de sextant van, dan nog, Eindhoven Beukenlaan op 20 september 2015.

Station Eindhoven Strijp-S Ehs
Opening: 26 september 1971
Spoorlijn(en): Breda – Eindhoven km 56,9
Links: Sporenplan
NS Stationsinfo
Eén van de opvallende wanden van Eindhoven Strijp-S op 20 september 2015.