De Staatsspoorwegen nemen in mei 1868 tegelijkertijd met het baanvak Groningen – Winschoten van Staatslijn B de halte Kropswolde in gebruik. De halte is in 1872 voorzien van een eenvoudig rechthoekig haltegebouw dat in de loop der jaren enigszins is uitgebreid.

Bij de spoorverdubbeling tussen Groningen en Zuidbroek laten de Staatsspoorwegen een geheel nieuw stationsgebouw neerzetten. Het opvallend grote gebouw is in 1915 gereed krijgt een hoog gedeelte van drie verdiepingen met daarin op de benedenverdieping de stationsvoorzieningen en daarboven een dienstwoning. In het lage gedeelte van het gebouw komen de wachtkamers. Dit deel is van een opvallend hoog dak voorzien. Ter hoogte van het stationsgebouw kruist een doorgaande weg de spoorlijn. De entree van het gebouw komt aan de zijde van deze weg, dus in de zijgevel. Na de opening van het stationsgebouw is het oude haltegebouwtje gesloopt.

In de loop der jaren is het stationsgebouw amper aangepast. Wel zijn verschillende delen van de gevels al snel na de oplevering van het gebouw witgepleisterd. Wanneer het verwaarloosde gebouw in de jaren ’80 overbodig is, dreigt het gesloopt te worden en is het gekraakt. Het karakteristieke stationsgebouw is later alsnog opgeknapt en sinds 2001 zelfs benoemd tot Rijksmonument. Het gebouw is zo’n twintig jaar in gebruik als galerie. Sinds enkele jaren is een museum in het gebouw te vinden.

Op de foto boven dit artikel de perronzijde van het stationsgebouw van Kropswolde op 23 april 2023.

Station Kropswolde Kw
Opening: 1 mei 1868
Spoorlijn(en): Harlingen – Nieuweschans km 92,4
Links: Sporenplan
NS Stationsinfo
Museum Station Kropswolde