Het 'ontvangstgebouw' op de brug over de perrons van Nijverdal op 8 augustus 2015.
Station Nijverdal
Nvd
Opening: 1 januari 1881
 
Spoorlijn(en): Zwolle – Almelo km 31,7
Links: Sporenplan  
  NS Stationsinfo  

Gelijktijdig met de spoorlijn Zwolle – Almelo openen de Staatsspoorwegen in 1881 het station Hellendoorn-Nijverdal. Hoewel het gebouw in dezelfde stijl als de andere stationsgebouwen aan de staatslijn is uitgevoerd, krijgt het naast een laag middendeel in plaats van één twee hoge eindgebouwen. In het ene eindgebouw bevindt zicht de woning van de stationschef, aan de andere zijde is een postkantoor gevestigd. In 1925 wijzigt de stationsnaam in Nijverdal Noord. Tien jaar later wijzigt de naam opnieuw, nu in Nijverdal.

Het voormalige stationsgebouw van Nijverdal staat er op 8 juni 2013, twee maanden na de sluiting, verlaten bij. Het gebouw wordt net als een groot aantal vergelijkbare stations in 1971 vervangen door efficiënte nieuwbouw. Het nieuwe stationsgebouw is van de eerste generatie naoorlogse standaardstations voor grotere plaatsen. De gebouwen uit deze periode zijn nog enigzins ruim opgezet en voorzien van de nodige details. Ook verschillen de afmetingen van de stationsgebouwen onderling. Het nieuwe stationsgebouw van Nijverdal wordt door het gebruik van veel glas transparant. Een deel van de gevel aan de straatzijde is van geglazuurd baksteen. Aan de zijkant bevindt zich onder het dak van het station een trap om het hoogteverschil tussen straat en perron te overbruggen. Wanneer in 2013 de Salland Twentetunnel in gebruik wordt genomen, sluit NS het stationsgebouw. In april dat jaar opent de vervoerder in de halfopen tunnelbak, zo’n 500 meter ten westen van het oude station het nieuwe station van Nijverdal. Op de brug over de perrons komen de minimale stationsverzieningen bestaande uit twee liften en een kaartautomaat. Beide liften zijn verbonden met een ruime overkapping. Het stationsgebouw uit 1971 is enkele maanden later gesloopt.

Overzicht van het nieuwe station van Nijverdal op 8 augustus 2015. Het station van Nijverdal vanuit de halfopen tunnelbak op 8 augustus 2015.