De perronzijde van het stationsgebouw van Putten met op de achtergrond de karakteristieke voetgangersbrug op 8 februari 2014.
Station Putten
Pt
Opening: 20 augustus 1863
 
Spoorlijn(en): Utrecht – Zwolle km 39,8
Links: Sporenplan  
  NS Stationsinfo  

In 1863 neemt de Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij de spoorlijn Utrecht – Hattemerbroek in gebruik. De meeste stations langs de zogenaamde Centraalspoorweg krijgen een standaard stationsgebouw. De ontwerpen zijn verdeeld over drie klassen. Putten krijgt een stationsgebouw van het type derde klasse. Het ontwerp kent een vierkant middendeel van twee verdiepingen met tentdak en aan de voorzijde en één zijgevel een lage vleugel met begane grond en zolder. In 1876 is het gebouw uitgebreid met twee lange zijvleugels met platte daken. In 1892 zijn de daken van de vleugels vervangen door gebroken daken.

In 1929 maakt het stationsgebouw plaats voor een nieuw opvallend gebouw. Het asymmetrische gebouw kent hoge puntdaken en een hoge schoorsteen. Aan de straatzijde bestaat het gebouw uit twee delen, terwijl aan de perronzijde drie verschillende delen te zien zijn. Het gebouw krijgt enkele dienstruimten, loketten en een wachtruimte. In de linkervleugel komt de goederenafhandeling. In 1972 krijgt het station een voetgangersbrug tussen beide perrons. De brug is van hetzelfde ontwerp als de verdwenen bruggen van Hilversum Media Park en Bussum Zuid uit dezelfde periode.