Het tweede stationsgebouw van Rotterdam Alexander op 19 mei 2013.
Station Rotterdam Alexander
Rta
Opening: 26 mei 1968
 
Spoorlijn(en): Utrecht – Rotterdam km 46,0
Links: Sporenplan  
  NS Stationsinfo  

In 1961 begint Rotterdam met woningbouw in de oostelijke deelgemeente Prins Alexander. Zeven jaar later opent NS aan de spoorlijn Utrecht – Rotterdam de voorstadshalte Rotterdam Alexander. De halte krijgt een standaardgebouw van het type sextant.

In de loop der jaren groeit de wijk en worden bij de halte een groot winkelcentrum en een groot aantal kantoren gebouwd. Ook de Rotterdamse metro wordt als sneltramlijn naar de wijk doorgetrokken. Vijftien jaar na de opening van het station wordt het oorspronkelijke stationsgebouw gesloopt om plaats te maken voor een nieuw stationsgebouw voor zowel trein als metro. De hal van het combistation bevindt zich onder het spoorviaduct en naast de sneltramlijn. De perrons langs de spoorlijn krijgen tevens perronkappen. Tegelijkertijd met de opening van het nieuwe stationsgebouw in 1983 krijgt het station de intercitystatus.

In 2019 en 2020 krijgt het station, inclusief de hal en perrons een flinke opknapbeurt en komt er ruimte voor meer voorzieningen. In juli 2020 is het compleet vernieuwde gecombineerde trein- en metrostation in gebruik genomen.