Station Rotterdam Blaak, gezien vanaf de bijbehorende tramhalte op 22 juli 2012.
Station Rotterdam Blaak
Rtb
Opening: 2 mei 1877
Spoorlijn(en): Breda – Rotterdam km 47,5
Links: Sporenplan  
  NS Stationsinfo  

In 1877 wordt aan de spoorlijn tussen Rotterdam en Breda het nieuwe station Rotterdam Beurs in gebruik genomen. Ondanks dat het gebouw aan een staatslijn ligt, krijgt het een uniek ontwerp. Het neo-classistische gebouw heeft een hoog middendeel van maar liefst drie verdiepingen en twee lagere zijvleugels. Opvallend is de grote restauratiezaal. Terwijl het stationsgebouw naast het befaamde luchtspoor staat, is Rotterdam Beurs het eerste station in Nederland waarbij de perrons op een viaduct liggen. Beide zijperrons en de sporen zijn ter hoogte van het stationsgebouw overdekt met een stationskap. De constructie is voor het eerst met smeedijzer in plaats van het gebruikelijke gietijzer uitgevoerd. Opvallend is dat het stationsgebouw vanwege ruimtegebrek feitelijk achter de perrons is neergezet. De voorgevel komt aan de perronzijde en is, ondanks de extra verdieping, door het viaduct en de perronkap vrijwel niet zichtbaar. Reizigers moeten vanuit de stad onder het viaduct door om het station te bereiken.

Terwijl het viaduct en de perronoverkapping redelijk ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog komen, wordt het stationsgebouw grotendeels verwoest. In 1953 is aan het provisorisch herstelde station een eenvoudig ontvangstgebouw toegevoegd. Het nieuwe gebouw staat op de fundamenten van het oude stationsgebouw, maar bestaat slechts uit één verdieping. Door de verhuizing van de Beurs wijzigt NS de naam van het station in 1952 al in Rotterdam Blaak. De aanleg van een metrolijn zorgt ervoor dat het gebouwtje in 1972 alweer is gesloopt. 

Eind jaren ’80 is besloten het tweesporige luchtspoor door Rotterdam te vervangen door een viersporige tunnel. Het station Blaak is omgebouwd tot modern overstapstation van drie bouwlagen. Op straatniveau rijden tram en bus. Daaronder ligt het bestaande metrostation en daar weer onder ligt de nieuwe spoortunnel met twee eilandperrons. Het nieuwe station is het eerste Nederlandse station dat volledig ondergronds ligt. Op 14 meter onder straatniveau komen twee eilandperrons. De perrons zijn met verschillende doorkijkjes, verlichte wanden met glazen bouwstenen, verschillende tegelmozaïeken en golfende plafonds versierd. Om daglicht in de tunnel te krijgen, komt de entree van het station in de open lucht, naast de metrotunnel. Boven de hal komt een futuristische bolvormige lens met een diameter van 35 meter. Deze ‘vliegende schotel’ hangt aan een stalen raamwerk met een spanwijdte van 62,5 meter die precies op de as van de spoorlijn is geplaatst. Het nieuwe station is in 1993 in gebruik genomen. Hoewel er plannen zijn om de oude overkapping uit 1877 te behouden, is deze in 1994, samen met de laatste restanten van het luchtspoor gesloopt.

De kap boven de stationshal hangt aan een boog met een spanwijdte van 62,5 meter. De witte stalen vakwerkboog markeert precies de as van de ondergrondse spoorlijn. Rotterdam Blaak, 22 juli 2012.

De catacomben van het station zijn voorzien van opvallende toevoegingen als de resten van een middeleeuwse stadsmuur en toren uit de 14e eeuw. Rotterdam Blaak, 22 juli 2012.

Ondanks dat de perrons 14 meter onder het straatniveau liggen, dringt toch het nodige daglicht binnen. Op de wand boven de sporen is het niveau van de metrolijn als tegelmozaïek weergegeven. Rotterdam Blaak, 22 juli 2012.