Het stationsgebouw van Winschoten tijdens de renovatie op 18 augustus 2012.
Station Winschoten
Ws
Opening: 1 mei 1868
Spoorlijn(en): Harlingen – Nieuweschans km 114,6
Links: Sporenplan
NS Stationsinfo

In mei 1868 nemen de Staatsspoorwegen het traject Groningen – Winschoten in gebruik. In Winschoten komt, net als in Harlingen en Leeuwarden aan dezelfde Staatslijn B, een standaard stationsgebouw van het type derde klasse. Het symmetrische ontwerp is een verkleinde versie van het type tweede klasse dat alleen in Zutphen is gebouwd. Het stationsgebouw kent een hoge middenrisaliet met aan weerszijden een korte lage vleugel die wat naar achteren staat. Beide vleugels hebben korte eindvleugels. Ook deze vleugels staan weer wat naar achteren. In Winschoten krijgen de eindgevels blinde muren en platte daken. Opvallend detail is dat de Staatsspoorwegen enkele jaren voor de opening van het station in Winschoten al een nieuw standaardontwerp voor het type derde klasse hanteren. Zo krijgen Hengelo, Enschede en Meppel in 1866-1867 al een verbeterde versie van het eerste ontwerp. Het stationsgebouw van Winschoten is echter eerder aanbesteed. In tegenstelling tot de meeste standaard stationsgebouwen uit die periode is dat van Winschoten nooit witgepleisterd.

De perronzijde van station Winschoten op 18 augustus 2012.In 1904 krijgt het stationsgebouw aan de linkerzijde een grote aanbouw waarin de derde klasse wachtkamer komt. Aan de straatzijde komt voor beide zijvleugels een nieuwe gevel waardoor deze niet langer naar achteren staan ten opzichte van het middendeel. Voor het middendeel komt een tochtportaal. Zowel de nieuwe voorgevel als het tochtportaal hebben een plat dak. Begin jaren ’90 is het tochtportaal vervangen door een moderne stalen ingangspartij met veel glas en een opvallend blauw dak.

Tussen 2012 en 2015 is het stationsgebouw weer zoveel mogelijk in de toestand van 1904 teruggebracht. De ingangspartij uit de jaren ’90 is hierbij vervangen door een replica van het tochtportaal uit 1904. In het gerenoveerde gebouw is plaats voor diverse verschillende voorzieningen als een wachtruimte, een koffiecorner en een vergaderruimte. Het stationsgebouw heeft als enige van het type de halfronde gevelbekroning met uurwerk behouden. Eind 2023 krijgt het gebouw de historische kleuren terug.